Kintsugi

There is a crack in everything, thats how the light gets in.

Kintsugi betekent letterlijk ‘gouden verbinding’.

Tijdens ons leven wordt ons hart ontelbare keren gebroken. Dat kan zijn bij het overlijden van een geliefde maar we krijgen nog op andere momenten in ons leven

Deze gebeurtenissen en de bijbehorende emoties, gevoelens en herinneringen zorgen ervoor dat je in een rouwproces belandt

Het Kintsugi rouw ritueel helpt om bij deze gebeurtenissen en gevoelens stil te staan en deze gevoelens van rouw te verwerken. Het hart helpt je om je eigen ritueel te creƫren. Het nodigt je uit om je pijn te voelen en te accepteren.

De kunst van het breken en repareren van je eigen hart is een symbolisch ritueel om verdriet en pijn te helen.

Deze keer heb ik een groepje vrouwen begeleid die allemaal hun eigen motivatie hadden om aan het ritueel deel te nemen.

Nadat iedereen het hart in de handen heeft genomen en er verbinding mee heeft gemaakt, wordt het hart in een katoenen doek gewikkeld en krijgt een tik met een hamer. De scherven symboliseren jouw gebroken hart. Na een betekenisvol verlies breekt je hart immers ook in stukjes.

Je verzamelt de scherven en schrijft op de scherven je gevoelens, namen van dierbaren die er niet meer zijn.

Tijdens het lijmen van de scherven met goud en lijm was de een stil en geconcentreerd bezig en een ander wilde iets vertellen over een dierbare.

Je gaat je opnieuw leren verbinden, weer aansluiting zoeken met het leven en met de wereld rondom jou. Je zult zien dat je hart nooit meer wordt zoals het was. De scheuren (littekens) blijf je altijd zien. De schoonheid van imperfectie. je littekens dragen bij aan wie je bent, ze maken je uniek.

Het was een betekenisvolle middag met een mooie groep vrouwen. Ik heb genoten van jullie aanwezigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *